Kapusta to niezwykłe warzywo, które w naszej kuchni ma wręcz nieograniczone możliwości zastosowania. Wszyscy znamy przecież ciekawe przepisy na dania, w których to właśnie kapusta zajmuje najważniejsze miejsce. Bigos, łazanki czy pyszne surówki – oto przepisy, które cieszą się największą popularnością i po które bez wątpienia warto sięgać. Dlaczego? Bo kapusta to nie tylko smaczny dodatek do naszego menu, ale i warzywo, które ma pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Dieta, w której owo warzywo będzie się pojawiało dość często, każdemu z nas może wyjść na zdrowie. Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć popularna kapusta?

Kiszona lub biała, gotowana lub surowa – w każdej postaci kapusta da nam wiele. Nie tylko sprawi, że nasza dieta stanie się ciekawsza, ale i znacznie zdrowsza. Im częściej będziemy sporządzać dania z jej udziałem, tym skuteczniejsza stanie się nasza ochrona przed rakiem jelita grubego. Niezwykłe właściwości tego warzywa i jego leczniczą moc dostrzegli ją Rzymianie.

Dziś lekarze i dietetycy mogą tylko potwierdzić to, z czego intuicyjnie zdawali sobie sprawę nasi przodkowie. Kapusta nie tylko pozwala nam utrzymać jelita w dobrym stanie, ale też pozwala wzmacniać naturalną odporność naszych organizmów. Jest sycąca oraz pożywna, a jednocześnie – niskokaloryczna. Dzięki temu kapusta to jedno z tych warzyw, którego obecność uwzględnia niejedna dieta odchudzająca. Wiadomo również, że wyjątkowe właściwości ma sok z kapusty. Ten jest z kolei zalecany osobom mającym problemy z wrzodami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here