Zdrowa dieta śródziemnomorska

0

Bardzo zdrowo odżywiają się Włosi oraz Hiszpanie, a także Francuzi z południa i Grecy. Jedzą oni dużo warzyw, owoców, do posiłków dodają oliwy zamiast olejów rafinowanych. Ograniczają słodycze i popijają swoje posiłki niewielkimi ilościami wina.

Dzięki takiemu sposobowi odżywiania mają piękne cery, włosy, białe zęby i są bardzo urodziwi, o wspaniałych i szczupłych sylwetkach. Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi sporo witamin oraz minerałów. Dla takiej diety dobrze jest zrezygnować z innych dań, tłustych oraz bardzo niezdrowych i szkodliwych. Południowcy nie jadają golonki, tłustych, zawiesistych zup, ani nie dodają do wszystkiego ziemniaków. Jedzą je jedynie w małej ilości, stawiając na inne warzywa, owoce i chude mięsa.

Piją sporo wody mineralnej, uprawiają sporty. Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet w Europie. Polacy, Czesi, Rosjanie, Ukraińcy oraz Niemcy jedzą niezdrowo, tłusto, co wykańcza ich organizmy. Podsumowując, warto przestudiować przepisy kuchni śródziemnomorskiej, która jest modelową kuchnią europejską.

Powodzenia w testowaniu takich potraw na co dzień. Teraz swoją listę zakupów w sklepach spożywczych warto przekształcić na taką, która będzie zawierać dużo sałat i zielonych dodatków, wiele zdrowych owoców i warzyw. Do tego jako jeden z najważniejszych punktów – pyszna oliwa dobrej jakości, najlepiej z pierwszego tłoczenia, czyli virgin. Z początku może być trudno przyzwyczaić się do jej smaku, potem jednak w miarę upływu czasu powinno być już łatwiej.

Warto sięgać po kapustę

0

Kapusta to niezwykłe warzywo, które w naszej kuchni ma wręcz nieograniczone możliwości zastosowania. Wszyscy znamy przecież ciekawe przepisy na dania, w których to właśnie kapusta zajmuje najważniejsze miejsce. Bigos, łazanki czy pyszne surówki – oto przepisy, które cieszą się największą popularnością i po które bez wątpienia warto sięgać. Dlaczego? Bo kapusta to nie tylko smaczny dodatek do naszego menu, ale i warzywo, które ma pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Dieta, w której owo warzywo będzie się pojawiało dość często, każdemu z nas może wyjść na zdrowie. Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć popularna kapusta?

Kiszona lub biała, gotowana lub surowa – w każdej postaci kapusta da nam wiele. Nie tylko sprawi, że nasza dieta stanie się ciekawsza, ale i znacznie zdrowsza. Im częściej będziemy sporządzać dania z jej udziałem, tym skuteczniejsza stanie się nasza ochrona przed rakiem jelita grubego. Niezwykłe właściwości tego warzywa i jego leczniczą moc dostrzegli ją Rzymianie.

Dziś lekarze i dietetycy mogą tylko potwierdzić to, z czego intuicyjnie zdawali sobie sprawę nasi przodkowie. Kapusta nie tylko pozwala nam utrzymać jelita w dobrym stanie, ale też pozwala wzmacniać naturalną odporność naszych organizmów. Jest sycąca oraz pożywna, a jednocześnie – niskokaloryczna. Dzięki temu kapusta to jedno z tych warzyw, którego obecność uwzględnia niejedna dieta odchudzająca. Wiadomo również, że wyjątkowe właściwości ma sok z kapusty. Ten jest z kolei zalecany osobom mającym problemy z wrzodami.

Plastyka ramion

0

Nieodpowiednia dieta coraz więcej ludzi pcha do chorobliwej otyłości. Kiedy nadchodzi ten czas i zaczynamy chudnąć zauważamy pierwsze widoczne zmiany, a jest nią zwisająca skóra. Wygląda to naprawdę mało estetycznie dlatego też jedyną opcją na jej pozbycie się jest plastyka ramion. Oczywiście nie tylko otyłość kieruje nas w stronę tej operacji.

Z dnia na dzień, z roku na rok się starzejemy, a naturalnym procesem jest fakt, że nasza skóra pozbawiona jest jędrności. Dzięki plastyce ramion jesteśmy w stanie często pozbyć się nadmiaru zbędnej tkanki tłuszczowej, dodatkowo nasza skóra jest napinana dzięki temu efekt końcowy jest naprawdę zdumiewający. Dlatego też jak zostało już wspomniane każda osoba, która boryka się ze zwisającą, mało elastyczną skórą w okolicach ramion może przejść taką operację. Dla niektórych osób jest to jednak ostateczność.

Nie chcemy poddawać się od razu plastyce ramion i najpierw próbujemy zdziałać coś na siłowni. Bywa i tak, że owe ćwiczenia nie są w stanie nam pomóc. Jedynie zabieg może odmienić nasze życie. Efekt jest dla pacjentów zadowalający. Należy jednak pamiętać, aby nie wracać do dawnych nawyków żywieniowych, by nie nabrać znów zbędnych kilogramów. Wtedy plastyka ramion będzie na nic. Sam zabieg nie należy do najdłuższych – trwa średnio dwie godziny, a pacjent jest często pod znieczuleniem ogólnym. Są również przypadki, kiedy to wystarcza znieczulenie miejscowe. Po plastyce ramion warto totalnie zrezygnować z pracy. Warto wypoczywać w domu, gdyż nie możemy przez najbliższe dni nic dźwigać.

Tak naprawdę w pełni sił możemy być dopiero po ok. 3 miesiącach. Na dłużej zostaną nam jednak blizny, które mimo wszystko będą widoczne. Co do kosztów zabiegów to nie należy on do najtańszych. Ceny w różnych klikach mogą się różnić, ale musimy być przygotowani na ok. 7 tysięcy złotych. Dlatego warto wybierać sprawdzonych lekarzy, którzy doprowadzą nas od początku do końca. Dużo zależy od nas samych, ponieważ operacja ta niesie za sobą także ryzyko pojawienia się powikłań. Stąd warto słuchać cały czas zaleceń lekarza i się do nich stosować.

Cukier: dlaczego warto ograniczyć jego ilość w swej diecie?

0

Choć osładza życie, na nasze zdrowie oraz wygląd wpływa w niezbyt korzystny sposób. Cukier może dodać energii i poprawić nastrój, jednak jego nadmiar w diecie z pewnością nie wyjdzie nam na dobre. Z jakimi problemami muszą się dość często borykać te osoby, których dieta jest zbyt słodka?

Nadmiar cukru w diecie może stać się jedną z głównych przyczyn poważnych problemów związanych z wyglądem cery. Głównym problemem okazuje się tu trądzik, który nasila się m. in. w chwili, gdy w diecie pojawia się nadmierna ilość cukrów prostych. Cukier to jednocześnie większe ryzyko pojawienia się problemów z próchnicą, która ma negatywny wpływ na stan naszych zębów. Nadmiar cukrów prostych wpływa też negatywnie na stan naszego zdrowia, a jednym z problemów związanych ze zbyt słodką dietą są kłopoty ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu.

Osoby, które zbyt chętnie sięgają po cukier oraz słodycze, mają też więcej problemów z podwyższonym ciśnieniem krwi. Warto też obalić te mity, zgodnie z którymi słodka dieta korzystnie wpływa na nasz nastrój. Faktem jest, że czekolada może poprawić nam humor, jednak jej nadmiar może się okazać przyczyną nasilających się problemów z nastrojem i formą psychiczną. Ponadto zbyt słodka dieta nie sprzyja naszej pamięci i jest jedną z częstszych przyczyn poważnych problemów związanych z koncentracją.

Co możemy zrobić, by uniknąć takich problemów? Ostrożniej postępować z cukrem i zachować zdrowy rozsądek w chwili, gdy sięgamy po słodycze. W ich przypadku umiar jest wskazany wyjątkowo, a jego brak może mieć dla nas szereg poważnych konsekwencji.

Len mielony w naszej diecie

0

Znany jest człowiekowi od kilku tysięcy lat, a wśród jego dawnych sympatyków pojawiają się m. in. mieszkańcy starożytnego Egiptu. Już oni dostrzegli, że zmielone nasiona lnu mają wyjątkowe właściwości, a sięganie po sporządzony z nich kleik może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Len mielony w istocie jest jednym z tych produktów, dzięki którym nasza dieta staje się zdrowsza, a nasz organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w walce ze szkodliwymi czynnikami.

Dlaczego warto sięgać po len mielony? Odpowiedź jest prosta – zmielone nasiona lnu są wyjątkowo cennym źródłem białka. Znajdziemy w nich jednocześnie spore ilości niezbędnych niezasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym nasz organizm staje się silniejszy, a jego poszczególne narządu mogą sobie sprawniej radzić ze swymi zadaniami. Len mielony jest jednak najwyżej ceniony za to, iż dostarcz on nam ogromnych ilości wartościowego błonnika pokarmowego – substancji wypełniającej żołądek i oczyszczającej układ pokarmowy ze szkodliwych toksyn.

Dzięki temu niejedna dieta odchudzająca zaleca korzystanie ze zmielonego lnu jako ważnego dodatku. Błonnik pokarmowy nie tylko sprawdza się w walce ze zbędnymi kilogramami, ale i z wieloma chorobami. Im mniej szkodliwych toksyn w przewodzie pokarmowym, im sprawniejsza praca układu pokarmowego, tym mniejsze ryzyko rozwoju wielu chorób, m. in. chorób nowotworowych. Dieta, w której pojawia się len mielony, jest dietą wartościową, warto zatem po ten produkt sięgać możliwie jak najczęściej. Przygotowanie kleiku ze zmielonych nasion lnu nie jest przecież zadaniem trudnym, zatem każdy z nas w prosty i przyjemny sposób może urozmaicić swe menu i uczynić je znacznie bardziej wartościowym.

Biała herbata i jej właściwości

0

Jest najdroższym gatunkiem herbaty, jednak z pewnością warto w nią zainwestować. Biała herbata ot nie tylko pobudzenie i moc energii, ale też wiele korzyści dla naszego zdrowia. Co możemy zyskać w chwili, gdy nasza dieta zacznie uwzględniać obecność tego napoju?

Biała herbata zawiera sporo teiny, dzięki czemu skutecznie pobudza nas do działania. Dzięki zawartości witaminy C oraz wielu przeciwutleniaczy, jest ona jednocześnie cennym wsparciem dla naszego zdrowia. Co możemy zyskać w chwili, gdy zastąpimy taką herbatą standardową filiżankę mocnej kawy lub tradycyjnej, czarnej herbaty? Jak wynika z badań, biała herbata ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Świetnie radzi sobie ona w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zajmuje bardzo ważne miejsce w profilaktyce chorób nowotworowych. Po białą herbatę warto też sięgać ze względu na skuteczność, jaką wykazuje się ona w walce z pierwszymi oznakami starzenia się. Taka herbata pomoże nam pokonać zmęczenie i stres, sprawi też, że łatwiej będzie nam się skoncentrować i uporać z trudnym zadaniem. Co jeszcze możemy zyskać? Wiadomo, że biała herbata to skuteczny lek na zmęczenie i stres, a jednocześnie – doskonały pogromca złego cholesterolu.

Zdrowa dieta to nie tylko sięganie po zdrowe, pełne witamin i ważnych minerałów produkty spożywcze. To również wybór tych napojów, które zapewnią nam dobrą formę. Biała herbata może nas nie tylko pobudzić, ale i ochronić przed wieloma problemami ze zdrowiem, zatem ogromne zainteresowanie tym produktem dla nikogo z nas nie powinno być większym zaskoczeniem.

Dieta odchudzająca podczas imprez okolicznościowych i świąt

0

Od pewnego czasu stosujemy dietę odchudzającą, mamy pierwsze jej efekty, cieszymy się lepszym samopoczuciem, przypływem energii i tym, iż bliscy i znajomi zaczynają zauważać nasze starania, gdyż opięte dotychczas ubrania zaczynają wisieć na nas, jak na wieszaku, co nas osobiście bardzo ciesz i motywuje do dalszego odchudzania.

Za wszelką cenę nie chcielibyśmy rezygnować ze stosowania diety odchudzającej podczas imprez okolicznościowych, czy świąt, lub jeszcze innych nieprzewidzianych okoliczności, a takich gdzie suto zastawiony stół wodzi na pokuszenie zapachami i wystrojem.

W naszej głowie kołaczą się dwie myśli: zrezygnować z diety na czas uroczystości, czy dieta odchudzająca ma trwać nadal w nienaruszonym tempie i składzie ?
Miotamy się między decyzjami i nadal nie wiemy, jak postąpić ?

Może dobrym wyjściem byłoby wypośrodkować wszystko i znaleźć zadowalające rozwiązanie, które pozwoli nie przytyć podczas przyjęć, świąt, lub innych uroczystości, lecz też nie przyniesie spadku wagi w te dni.

Wówczas nasza dieta odchudzająca pozostaje na płaszczyźnie neutralnej, więc nasza waga w owe dni również będzie neutralna, czyli nie drgnie w żadną stronę. W prawdzie niczego nie zyskamy w kwestii odchudzania, lecz również niczego nie stracimy. Bonusem będzie to, że będziemy mieć możliwość po degustowania przysmaków ze stołu świątecznego, weselnego, urodzinowego, imieninowego, czy jeszcze innego i to bez wyrzutów sumienia.

W czasie „neutralnym” zwrócenie uwagi na ilość spożywanych kalorii jest nieodzowne, jak to czynimy w inne dni podczas diety odchudzającej. Najwłaściwszą ilością kalorii dla kobiety będzie: 2000 kcal. na dobę. Z odstępstwem 200 kcal. w jedną, lub drugą stronę. Taka liczba kalorii powinna utrzymać naszą wagę na stabilnym poziomie.

Dobry krem, a skuteczna redukcja rozstępów

0

Rozstępy to jedna z najpowszechniejszych niedoskonałości skórnych. Powody ich powstawania są różne, ale zawsze wiążą się z osłabieniem włókien kolagenowych. Zbyt mała ilość kolagenu i elastyny powoduje utratę jędrności w powłoce skórnej, co przekłada się na rozrywanie warstw skóry i doprowadza do powstawania nieestetycznych blizn. Mogą one być wynikiem nadmiernego przybrania na wadze, ale bywają też związane z rozbudowaniem masy mięśniowej lub z nieprawidłowym działaniem hormonów.

We wszystkich przypadkach usunięcie rozstępów jest niemal niemożliwe, ale można je redukować stosując np. odpowiedni krem na rozstępy. Dużym wsparciem w walce z nieładnymi śladami na skórze jest także bogata w białko dieta oraz utrzymywanie względnie stałej wagi i podejmowanie regularnej aktywności fizycznej. W ten sposób nie można ich zlikwidować, ale dba się o hamowanie procesu powstawania rozstępów. Sam krem na rozstępy działa od zewnątrz, wyrównując wierzchnie warstwy naskórka.

Przenikając w głąb powłoki skórnej, kosmetyk pobudza do działania fibroblasty odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny. Żeby ich stymulacja dawała optymalne rezultaty, najlepiej jest najpierw rozmasować dane miejsce, a dopiero później nałożyć na nie krem na rozstępy. Zaleca się również, żeby w trakcie wcierania specyfiku w skórę, intensywnie ją masować, wykonując przy tym koliste ruchy.

Stosując krem na rozstępy, dobrze jest używać specjalistycznych masażerów, które pobudzają do działania tkanki w skórze, lepiej przyswajając preparat dostający się do kolejnych warstw skóry. Poza tym eksperci rekomendują wykonywanie peelingów, których działanie jest bardzo podobne i także świetnie przygotowuje skórę do tego, by lepiej zareagowała na krem na rozstępy. Łącząc codzienne, najlepiej dwukrotne używanie preparatu z pozostałymi zabiegami pielęgnacyjnymi, czyli z masażami i peelingami oraz ze zdrowszą dietą i systematycznym ruchem, można obserwować redukcję rozstępów i wolniejsze pojawianie się nowych bruzd na ciele.

Jak pozbyć się rozstępów?

0

Rozstępy to zmora większości kobiet. Głównie kojarzone są one z pozostałościami po ciąży, ale mogą powstać też na skutek nagłych zmian wagi albo szybkiego wzrostu w okresie dojrzewania. Wbrew powszechnej opinii, problem dotyczy także mężczyzn, choć w mniejszym stopniu. Ważną rolę w procesie powstawania rozstępów odgrywają również uwarunkowania genetyczne, ekspozycja na stres oraz stopień aktywności fizycznej i jej częstotliwość.

Rozstępy są częstym źródłem kompleksów i mogą spowodować, że ich posiadaczki, unikając odsłaniania naznaczonych fragmentów ciała, nie są w stanie w pełni cieszyć się plażowaniem, a nawet zaczynają unikać bliższych kontaktów z partnerem. Na szczęście istnieją sposoby, które mogą pomóc w walce z rozstępami. Najczęściej wybieranym środkiem jest krem na rozstępy. Jest to łatwy i szybki sposób na poprawę wyglądu skóry, ale przy wyborze produktu należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Dobry krem na rozstępy powinien zawierać naturalne oleje, na przykład migdałowy, jojoba lub z awokado, witaminy A, C i E oraz kolagen.

Im wyżej znajduję się one w składzie, tym lepiej. Krem na rozstępy można również wykonać samodzielnie. Internet pęka w szwach od przepisów, a składniki do nich można w większości bez problemu znaleźć w domu. Należy jednak pamiętać, że dobry krem na rozstępy może pomóc je wybielić, ale najważniejsze jest utrzymywanie skóry w dobrej kondycji – powinna ona być napięta i dobrze nawilżona. Dlatego tak ważna w walce z rozstępami jest regularna aktywność fizyczna połączona ze zdrową dietą.

W ten sposób zaczynamy również kontrolować naszą wagę i zmniejszamy ryzyko jej nagłych skoków, przez co uniemożliwiamy powstawanie nowych rozstępów. Taki duet – ruch i krem na rozstępy o dobrym, naturalnym składzie – doskonale się uzupełnia i jest w stanie zdziałać na skórze cuda. Na pierwsze efekty trzeba trochę poczekać, ale systematyczność i wytrwałość jest gwarancją sukcesu.

Dlaczego warto odżywiać się zdrowo?

0

Wyniki regularnie przeprowadzanych badań i ankiet nie kłamią – nie odżywiamy się zdrowo. Wielu z nas nie przykłada uwagi do tego, jakie posiłki spożywa i jakie wartości odżywcze one zawierają. To błąd! Racjonalne, rozsądne odżywianie się może przynieść nam wiele korzyści.

Zdrowa dieta wcale nie musi być wyrzeczeniem i nie musi być nieprzyjemną koniecznością. Zdrowe odżywianie może bowiem być równie smaczne i urozmaicone, jak niezdrowa dieta, do której przywykliśmy wcześniej. Co więcej – kiedy zaczniemy jeść zdrowo, otworzymy się na nowe doznania smakowe i możemy odkryć wiele przysmaków, o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia.

Często powodem do przejścia na zdrowszą dietę jest chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, ale nawet jeśli nasza waga jest prawidłowa, to zawsze warto mieć na uwadze własne zdrowie. Zdrowe odżywianie i wyeliminowanie z codziennego jadłospisu niezdrowych i bezwartościowych produktów wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu, nasze samopoczucie a nawet kondycję fizyczną. Może się okazać, że nagle czujemy się mniej zmęczeni, przestaje nas boleć głowa, a poranne wstawanie nie jest już tak trudne.

Zdrowa dieta to przede wszystkim znaczne ograniczenie produktów wysoko przetworzonych, zawierających znaczne ilości cukru – tak jak słodycze, węglowodanów prostych i nasyconych tłuszczów. Warto jeść za to dużo owoców i warzyw, kasz, pełnoziarnistego pieczywa i nabiału. Ważne jest także picie dużych ilości wody, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

ZOBACZ TEŻ