Co może zawierać catering dietetyczny?

Zdrowa dieta obejmuje różnokolorowe owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste i skrobię, a także dobre tłuszcze i chude białka. Dobra dieta nie powinna zawierać dużej ilości soli i cukru, dzięki temu przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów i utrzymania prawidłowej wagi. Odżywiając się zdrowo, możesz zmniejszyć ryzyko przewlekłych chorób, ponieważ warzywa i owoce zawierają mniej kalorii niż większość przetworzonej żywności. Nasi specjaliści wyliczą też Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Ponadto pod uwagę wezmą Twoją aktywność fizyczną, płeć, wiek, wagę i wzrost.

Orzechy

Zdrowa dieta zawiera m.in. orzechy, które są świetnym źródłem pożywnego, smacznego białka. Ponadto orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca, pekan, makadami i orzechy brazylijskie są bogate w cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz w witaminę E. Niektóre orzechy, np. migdały dostarczają również przyzwoitą ilość wapnia (w jednej szklance znajduje się około 375 mg). Bez względu na to, jaki rodzaj orzechów wybierzesz, są świetną przekąską.

Doświadczeni specjaliści przygotowujący dietę cateringową, pamiętają, że różne orzechy dostarczają różnych składników odżywczych. Na przykład migdały dostarczają więcej błonnika niż orzechy nerkowca. Z kolei nerkowce są bardzo bogate w żelazo i cynk. Orzechy pekan i włoskie zawierają dużo potasu, magnezu, wapnia i cynku.

Ziarna

Dobrej jakości dieta catering obejmuje również produkty pełnoziarniste z górnej półki, które są bogatym źródłem witaminy B12, żelaza, wapnia i wielu innych cennych składników odżywczych. Zawierają też dużo błonnika. Tego typu produkty pomagają więc obniżyć poziom cholesterolu. Zmniejszają też ryzyko raka jelita grubego i zaburzeń układu pokarmowego.

Nasi specjaliści przygotowują zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Na pewno nie będziesz narzekał na nudę. Odpowiednio wzbogacają dietę catering w płatki owsiane, bulgur, dziki ryż, żyto i pumpernikiel. Dużą popularnością cieszą się też orkisz i proso.

Zielone warzywa liściaste

W przeciwieństwie do większości warzyw, zielone warzywa liściaste zawierają dużo żelaza, dlatego dieta powinna zawierać szpinak, brokuły, jarmuż, botwinę i kapustę pastewną. Takie warzywa są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy chroniących przed rakiem. Zawierają dużo kwasu foliowego i witaminy A.

Specjaliści pamiętają, że zielone warzywa liściastego dostarczają też wapń. Jednak występuje w formie trudno przyswajalnej dla organizmu, dlatego takie warzywa należy posypać odrobiną soku z cytryny lub octem. Wtedy wapń będzie się łatwiej wchłaniał. Warto je również łączyć z żółtą i czerwoną papryką, pomidorami, marchewkami, pomarańczami i innymi owocami cytrusowymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here