Dieta 8-godzinna to program odchudzania, dzięki któremu pozbędziesz się nadwagi bez kulinarnych wyrzeczeń. Jak przekonują autorzy diety – możesz stracić kilogramy bez przykładania wagi do tego, co jesz. Kluczem do zgrabnej sylwetki jest bowiem czas, jaki dajemy organizmowi na strawienie pokarmu. Dieta 8 godzin, inaczej dieta ośmiogodzinna, nie jest kolejnym restrykcyjnym programem odchudzania. Jak przekonują twórcy diety, David Zinczenko i Peter Moore, możesz tracić kilogramy bez przykładania większej wagi do tego, co jesz. Czym tak naprawdę wyróżnia się dieta 8-godzinna spośród innych diet odchudzających, jakie są jej zalety oraz przeciwskazania do jej stosowania? Jeżeli chcesz się dowiedzieć, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Dieta 8 godzinna – czym jest?
W diecie ośmiogodzinnej jedzenie ograniczamy tylko do kilku godzin na dobę. Nie chodzi tutaj o głodówkę czy spożywanie wybranych, niskokalorycznych produktów. Możemy jeść wszystko, ale tylko podczas ośmiu godzin, np. od godz. 7 do godz. 15. Należy jednak wystrzegać się żywności przetworzonej, napojów gazowanych i słodyczy. Pozostały czas przeznaczamy na regenerację organizmu, podczas której możemy pić duże ilości napojów czy niesłodzonych, ziołowych herbat. Przed spożyciem pierwszego posiłku należy przeznaczyć ok. 10 minut na aktywność fizyczną, np. ścielenie łóżka, szybkie sprzątanie pokoju czy krótki spacer. Dieta 8-godzinna zakłada, że za otyłość nie odpowiada jedzenie późnym wieczorem czy nieregularne godziny posiłków. Chodzi tutaj o nieustanne sięganie po produkty spożywcze, czego efektem jest brak możliwości usuwania toksyn z organizmu. Nasz żołądek nie nadąża z trawieniem.
Dieta 8 – godzinna – skutki
8 godzin bez jedzenia, chociaż może wydawać się niezdrowe, prowadzi do podkręcenia przemiany materii. Spada dzienne spożycie kalorii i dochodzi do spalania tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji przynosi utratę nadprogramowych kilogramów. Zmniejsza się także odporność organizmu na insulinę oraz zwiększa się produkcja somatotropiny, czyli hormonu wzrostu. Pozytywne efekty diety 8-godzinnej Zinczenko i Moore’a potwierdzają również niezależni badacze: prof. Panda z Instytutu Salka i prof. Mattson z Uniwersytetu Hopkinsa. Zdaniem prof. Mattsona ograniczanie posiłków pozwala na polepszenie funkcji poznawczych oraz zmniejszenie występowania chorób neurodegeneracyjnych, takich jak: choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Dieta 8-godzinna pozwala całemu układowi pokarmowemu na trawienie spożywanych posiłków. I chociaż na początku może być ciężko, po kilku dobach organizm bez problemu przyzwyczai się do takiego trybu.
Dieta 8-godzinna – zalety
Dieta 8-godzinna to same plusy: wzmocnienie układu immunologicznego, zahamowanie namnażania się szkodliwych wolnych rodników czy zwiększenie energii i sił witalnych.
Dieta 8-godzinna – przeciwwskazania
Dieta 8-godzinna nie powinna być stosowana w przypadku dzieci, kobiet w ciąży i w czasie laktacji, osoby starsze i zmagające się z wahaniami glukozy we krwi.