Kasza jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorami – Składniki
- 120 g kaszy jaglanej
- 300 ml wody
- 8 zielonych szparagów
- 5 suszonych pomidorków
- 3 listki świeżej mięty
- 3-4 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 garści orzeszków Pini (lub innych), podprażnych na patelni
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 100 g sera feta
Kasza jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorami – Sposób przygotowania przepisu:
Chcąc przygotować kaszę jaglaną ze szparagami i suszonymi pomidorami trzymaj się przepisu.
- Do garnka wsypać kaszę jaglaną i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać szparagi, wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.
- Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić jeśli danie ma być podawane na zimno.
- Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skropić sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i posypać fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.
Taki właśnie posiłek jest pełen różnych witamin
Witamina C – Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga im zapobiegać i wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Znajdziemy ją w przygotowanej przez nas kaszy jaglanej ze szparagami.
Witamina A – Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, utrudnia tworzenie się wolnych rodników w organizmie.
Witamina B1 – Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne.
Witamina B2 – Jest ważna dla osób cierpiących z powodu anemii, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów.
Witamina B6 – Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu.
Witamina E – Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów.
Witamina K – Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości.